Diabetes
30 mei 2022Pijnlijke tepels – Spruw
30 mei 2022Vaders spelen een belangrijke rol bij het stimuleren en in stand houden van de borstvoeding. Helaas zijn veel vaders en moeders zich hier niet goed van bewust. Vaders worden dus nogal eens vergeten als het gaat om voorlichting over borstvoeding tijdens de zwangerschap. Dat is jammer, want moeders die al enkele weken of maanden borstvoeden, geven aan dat de ondersteuning van hun man heel belangrijk is.
Beeldvorming
In onze cultuur is de fles de norm voor de babyvoeding. De fles is tevens een symbool geworden voor alles wat met babyvoeding en verzorging te maken heeft. Daardoor denken veel mensen dat het niet uitmaakt of je je baby borstvoeding of kunstvoeding geeft. Voor veel moeders is de keuze voor borstvoeding heel vanzelfsprekend; het is hun letterlijk op het lijf geschreven. Bij mannen ontbreekt die vanzelfsprekende lichamelijke factor. Mannen associeren borsten in eerste instantie met seks. Ook al omdat de beeldvorming rondom borsten in onze maatschappij helemaal op seks is gericht. Goede voorlichting over de invloed van borstvoeding op de gezondheid van moeder en kind dus ook voor vaders van belang.
Vader en kind
Sommige vaders voelen zich een buitenstaander naast het borstvoedende paar. Ze wijten het aan de borstvoeding dat de baby zo sterk op zijn moeder is gericht. Maar een baby weet de eerste maanden nog niet dat hij los van zijn moeder bestaat. Dat komt pas in het tweede halfjaar als hij uit eigen beweging van zijn moeder vandaan kan rollen of kruipen. Vaders kunnen dan wel geen borstvoeding geven, maar voor de rest kan hij net zo goed met de baby lachen en knuffelen, wandelen of samen een dutje doen. Iedere vader kan daar de invulling aan geven die bij hem past.
Vader en moeder
De relatie tussen man en vrouw is nooit meer hetzelfde na de komst van een kind. Ze gaan van één relatie naar drie, die tussen vader-moeder, vader-kind en moeder-kind. Vader of moeder worden, is soms net of je zonder zwemdiploma in het diepe wordt gegooid. Het is daarom goed om regelmatig samen te praten over alle gevoelens die het nieuwe ouderschap losmaakt. Het helpt als man en vrouw elkaar zien als een team. Ze leveren allebei hun eigen, belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het kind.
Seksualiteit
De komst van een baby verandert ook de seksuele relatie. Net als tijdens de zwangerschap heeft de ene voedende moeder meer zin in seks, en de ander juist minder zin. Sommige moeders hebben het gevoel dat hun lichaam niet meer van hen is. Met een baby die borstvoeding krijgt, is er veel meer lichamelijk contact, dan voor de bevalling. De behoefte aan vrijen en knuffelen kan minder zijn. Naarmate de moeder went aan haar nieuwe rol, zal deze behoefte vanzelf weer groter worden.
Sommige mannen en ook vrouwen zijn bang dat de borsten door de borstvoeding minder aantrekkelijk worden. Borsten ondergaan echter de grootste verandering tijdens de zwangerschap, en worden nooit meer hetzelfde als voor de zwangerschap. Omdat voor de borstvoeding de vetreserves van worden aangesproken, kunnen de borsten na het stoppen met borstvoeding soms kleiner en zachter zijn dan voorheen. Dit herstelt zich vanzelf met de tijd.
Vaders kunnen heel goed een baby troosten
Vaders vragen zich wel eens af wat zij kunnen doen vlak na de geboorte. De baby is nog zo klein en doet niet veel meer dan eten, slapen, poepen en – helaas ook – huilen. Vaders zien hun rol vaak enkel als ’luierverschoner’ of ’badderaar’. Dikwijls concentreren ze zich op de andere zorgtaken binnen het gezin.
Veel vaders lijken te wachten tot hun baby wat ouder en interactiever wordt voor ze zich echt met hem gaan bezighouden. Het troosten laten ze meestal aan de moeder over, ook al omdat die de baby een extraatje kan bieden: de borst! Maar met zijn armen of een draagdoek kan papa na de geboorte snel een actieve, concrete rol op zich nemen. Een draagdoek is een uitstekend troosthulpmiddel voor wie geen borsten ter beschikking heeft! Ideaal dus om het even van mama over te nemen.Met een draagdoek heeft een vader een efficiënt stuk gereedschap in handen om je baby te troosten en in slaap te wiegen. Hier lees je meer over vaders en draagdoeken.