Diabetes
30 mei 2022Pijnlijke tepels – Spruw
30 mei 2022Vraag
Ik ben nu dertig weken zwanger van mijn eerste kindje. Overal waar ik informatie krijg over zwangerschap en bevalling, wordt ook genoemd dat ik me moet voorbereiden op de borstvoeding. Bij de verloskundige in de praktijk worden cursussen geven, de kraamzorginstelling geeft cursussen, de lactatiekundige in het ziekenhuis, de borstvoedingorganisaties. Is het echt nodig om zo’n voorbereidende cursus te volgen? Of kan ik er op vertrouwen dat de kraamverzorgende weet wat er moet gebeuren en dat mijn lijf dat gewoon kan?
Antwoord
Bijna iedere moeder is in staat om borstvoeding te geven. Ook wordt vrijwel ieder kind geboren met reflexen om op de juiste manier aan de borst te gaan en de borst goed leeg te drinken. Toch is het verstandig hier niet zondermeer op te vertrouwen. De kraamverzorgende heeft kennis van borstvoeding, zeker wanneer je met iemand van een gecertificeerde instelling te maken hebt. Dit biedt echter geen garanties.
Tegenstrijdige adviezen
Maar al te vaak vertellen moeders verhalen van tegenstrijdige adviezen die ze hebben gekregen en dat ze daardoor erg in verwarring zijn geraakt en niet meer weten waar ze goed aan doen. Zeker bij een eerste kindje is het voor ouders moeilijk te bepalen wat normaal is en wat ze kunnen verwachten van hun baby, van zichzelf en van de borstvoeding. Ook zonder tegenstrijdige adviezen zullen veel ouders momenten van onzekerheid hebben.
Beslagen ten ijs: informeer je vooraf
Daarom is het belangrijk dat je zelf weet hoe borstvoeding werkt, wat gebeurt er in je lijf, hoe komt de melkproductie op gang, waar moet je opletten bij je baby? Dat weet je meestal niet als nieuwbakken moeder. Ook hier geldt: kennis is macht. Wanneer je weet wat je wilt en wat je kunt verwachten, kun je dit ook goed communiceren met zorgverleners.
Het volgen van een cursus zorgt ervoor dat je vooraf met je partner kunt bespreken wat je wensen zijn. Mocht je na de bevalling onverhoopt zelf niet in staat zijn om je wensen kenbaar te maken, dan kan je partner deze taak op zich nemen.
Je kunt alle informatie ook in een boek vinden, bijvoorbeeld het Handboek Borstvoeding. Het is net wat je zelf prettiger vindt: voor de een is lezen voldoende, een ander geeft de voorkeur aan een cursus.
Borstvoedingcursussen van La Leche League
Voor informatie over borstvoedingcursussen van Borstvoedingorganisatie LLL, klik hier. In onze webshop vind je het Borstvoeding, handboek voor ouders en de Borstvoedingswaaier als je voorkeur hebt voor beknopte informatie.