Opwarmen van moedermelk
30 mei 2022Piercings en tatoeages
30 mei 2022Een vervelende, stekende pijn in je tepels of in je borst. Of de baby die, nadat hij eerst altijd tevreden en rustig aan de borst was, opeens huilerig en onrustig is. Dit kunnen aanwijzingen zijn voor spruw.
Wat is spruw?
Spruw is een schimmelinfectie, veroorzaakt door de candida albicans. Dit is een schimmel die samenleeft met allerlei andere onschuldige organismen in het lichaam. Iedereen kan spruw krijgen, maar baby’s lijken extra vatbaar.
DE INZICHTEN RONDOM SPRUW ZIJN AANMERKELIJK VERANDERD. DIT ARTIKEL WORDT BINNENKORT HELEMAAL HERSCHREVEN NAAR DE NIEUWSTE INZICHTEN. Het is voor nu even tijdelijk aangepast.
BELANGRIJK: SLUIT EERST ALLE ANDERE OORZAKEN VAN TEPELPIJN UIT.
Spruw op of in de borst van de moeder komt eigenlijk niet voor.
Mogelijke oorzaken van tepelpijn
- Als je na verloop van tijd pijnlijke tepels krijgt, is het belangrijk om te kijken of je baby goed aan de borst gaat. Na verloop van tijd, als jullie allebei wat meer ervaren zijn, kunnen daar wat slordigheidjes in komen.
- Ook het ván de borst halen is belangrijk: verbreek éérst het vacuüm.
- Een voeding overslaan kan pijn veroorzaken. De borsten raken dan overvol, waardoor de baby minder makkelijk de borst in de mond kan houden.
- Hormonen: (naderende) menstruatie of een nieuwe zwangerschap kunnen pijnlijke tepels veroorzaken.
- Verder kan een oudere baby die tandjes krijgt (het speeksel wordt dan een beetje zuur), of met vast voedsel begint, bij jou een allergische reactie veroorzaken. Ook eczeem is een mogelijke oorzaak.
Symptomen bij de baby
- Als je bij je baby witte vlekjes in het mondje ziet, die niet gemakkelijk weg te vegen zijn, zou hij spruw kunnen hebben.
- Het kan je bijvoorbeeld ook opvallen dat zijn speeksel wat glanzend is, vooral aan de binnenkant van de lippen. Soms is je baby onrustig aan de borst, trekt aan de tepel, maakt klakkende drinkgeluiden of hij laat veel winden.
Ingevroren melk
- Ingevroren melk kun je gewoon gebruiken.
Behandeling van candida
De huisarts kan medicatie voorschrijven voor je baby. Denk je zelf ook spruw te hebben? Dan kan de huisarts je huid onderzoeken en nagaan of er daadwerkelijk aanwijzingen zijn voor een candida infectie. Het is belangrijk het mondje van je baby na iedere voeding te behandelen met de voorgeschreven medicatie. Je merkt dan vaak al binnen een paar dagen verlichting. Mocht er geen verbetering optreden, dan heb je waarschijnlijk geen spruw.