Abces in de borst
30 mei 2022Afgekolfde moedermelk is een waardevolle vloeistof; een combinatie van antistoffen, levende cellen en andere bestanddelen die de baby beschermen tegen infecties en hem helpen zijn optimale groei en ontwikkeling te bereiken. De manier waarop omgegaan wordt met afgekolfde melk is bepalend voor het behoud van de voedingswaarde en de ziektebestrijdende eigenschappen.
Ontdooien en verwarmen
Moedermelk kan zich tijdens het bewaren scheiden in een melklaag en een roomlaag. Dit is normaal. Zwenk de melk rustig om room en melk weer te mengen, voordat de melk aan het kind wordt gegeven.
Moedermelk moet met zorg ontdooid en verwarmd worden om kwaliteitsverlies door te hoge temperaturen te voorkomen. Bevroren moedermelk wordt ontdooid in de koelkast of door de melk onder koel stromend water te houden. Gekoelde moedermelk kan verwarmd worden door het onder warm stromend water te houden. De temperatuur van het stromende water wordt geleidelijk verhoogd tot de melk de juiste temperatuur bereikt. Vanuit milieu-oogpunt is deze optie echter niet de meest ideale.
Het is ook mogelijk om het flesje of bakje waarin de melk zit, in een pan met warm water te plaatsen. Als het water niet meer warm genoeg is, kan het weer worden opgewarmd.
Verwarm moedermelk nooit rechtstreeks op het fornuis. Sommige kinderen vinden het geen probleem om koude melk te drinken.
Magnetron
Gebruik liever geen magnetron voor het verwarmen van moedermelk. Omdat vloeistoffen in een magnetron niet gelijkmatig verhit worden, kunnen er zogenaamde ‘hotspots’ ontstaan in de melk. Als de magnetron toch gebruikt wordt, kan dit het beste op een lage stand gebeuren en moet het verwarmen een aantal keer worden onderbroken om de hetere delen met de rest van de melk te mengen.
In de brochure Afkolven en bewaren lees je over de verschillende manieren van afkolven, maar ook de manier waarop afgekolfde melk aan de baby kan worden gegeven. Ook het opwarmen van de moedermelk en het voeden met de fles wordt uitgebreid besproken.