Abces in de borst
30 mei 2022Afgekolfde moedermelk is een waardevolle vloeistof. Het is een combinatie van antistoffen, levende cellen en andere bestanddelen die de baby beschermen tegen infecties en hem helpen groeien en ontwikkelen. Zorgvuldig ontdooien en verwarmen is belangrijk om de kwaliteit van de moedermelk vast te houden.
Ontdooien en verwarmen
Moedermelk kan zich tijdens het bewaren scheiden in een melklaag en een roomlaag. Dit is normaal. Zwenk de melk rustig om room en melk weer te mengen, voordat de melk aan het kind wordt gegeven. Bij het verwarmen van de melk gaat dit vanzelf.
Moedermelk moet met zorg ontdooid en verwarmd worden om kwaliteitsverlies door te hoge temperaturen te voorkomen. Bevroren moedermelk wordt ontdooid in de koelkast of door de melk onder koel stromend water te houden.
Gekoelde moedermelk verwarm je met een flessenwarmer of door het flesje of bakje waarin de melk zit, in een pan met warm water te plaatsen (au bain marie). Als het water niet meer warm genoeg is, kan het water weer worden opgewarmd. Je kunt het ook verwarmen door het onder stromend water te houden. Je verhoogt de temperatuur geleidelijk totdat de melk warm genoeg is. Dit kost wel veel water, voordat het flesje warm is. Verwarm moedermelk nooit rechtstreeks op het fornuis.
Sommige kinderen vinden het geen probleem om koude melk te drinken.
Magnetron
Je kunt je melk beter niet in de magnetron opwarmen. De warmte wordt door een magnetron vaak niet gelijkmatig verdeeld, waardoor de fles aan de buitenkant nog koud aanvoelt terwijl je melk heet is. Door de vetbolletjes in je melk (die heter worden dan de andere bestanddelen) kunnen er ‘hotspots’ in de melk komen, waaraan je baby zich kan branden. Als je toch de magnetron gebruikt, zet hem dan op een lage stand, haal de melk er een paar keer uit en schud door om het goed te laten mengen.
Ontdooide moedermelk kan tot 24 uur in de koelkast worden bewaard.
Restjes opgewarmde melk kunnen tot maximaal twee uur na opwarming bewaard worden en binnen die twee uur aan de baby gegeven worden. Daarom is het handig steeds kleine hoeveelheden op te warmen. Als de baby er niet genoeg aan heeft, kan er nog een beetje meer verwarmd worden.
In de brochure Afkolven en bewaren lees je over de verschillende manieren van afkolven, maar ook de manier waarop afgekolfde melk aan de baby kan worden gegeven. Ook het opwarmen van de moedermelk en het voeden met de fles wordt uitgebreid besproken.