Vertraagde melkproductie
30 mei 2022Stille ondervoeding aan de borst
30 mei 2022Wat is het belang van borstvoeding voor de te vroeg geboren baby. En als borstvoeding nog niet mogelijk is, wat is dan het belang van moedermelk?
Te vroeg geboren
Borstvoeding is de voeding van eerste keuze voor elk kind. Een te vroeg geboren kind moet aan allerlei uitdagingen het hoofd bieden en de melk van zijn moeder en haar nabijheid kunnen hem daarbij helpen. Maar borstvoeding geven aan een te vroeg geboren kindje gaat niet vanzelf. In dit artikel is aandacht voor de speciale uitdagingen van het te vroeg geboren kind en praktijkgerichte informatie voor het voeden met moedermelk en het geven van borstvoeding. Omdat een erg vroeg geboren baby meestal nog niet zelf kan drinken, moeten we het proces van borstvoeding en het product, de moedermelk, van elkaar scheiden. Beide zijn belangrijk voor de premature baby.
Belang van moedermelk
Colostrum is een zeer geconcentreerd voedingsmiddel met een hoog gehalte beschermende stoffen. Het is bijzonder licht verteerbaar en levert geen belasting voor de zich nog ontwikkelende darmen.
Premature melk is melk die een moeder van een te vroeg geboren kind maakt en die speciaal is aangepast aan de behoeften van het te vroeg geboren kind. De natuur heeft echter niet voorzien dat een kind dat meer dan 6-8 weken prematuur geboren wordt, kan overleven. Daarom zijn bij extreem te vroeg geboren kindjes andere maatregelen nodig. De afgekolfde melk kan worden gemengd met HMF (Human Milk Fortifier). Hiermee worden extra voedingsstoffen, vooral mineralen, aan de melk toegevoegd.
Voeding van eerste keuze
Moedermelk is de meest volwaardige voeding en het zorgt voor optimale opname van de uitgebalanceerde samenstelling. Behalve voeding biedt moedermelk ook bescherming tegen infecties. Juist bij een te vroeg geboren baby is dit belangrijk, zij zijn immers erg gevoelig voor infecties. Moedermelk zorgt door de combinatie van optimale voeding en bescherming voor een optimale ontwikkeling.
Belang van borstvoeding
De techniek van het drinken aan de borst draagt bij aan een goede ontwikkeling van het gelaat en de mond-neusholte. Het heeft een goede invloed op de techniek van het ademhalen en van de latere spraakontwikkeling. Het voeden aan de borst zorgt voor veel nauw lichaamscontact, wat een belangrijke basis is voor een veilige hechting en emotionele binding. De vitale functies tijdens intensieve zorg zijn beter bij een kind dat tegen moeder aanligt en aan de borst drinkt, dan bij een kind in de couveuse of tijdens het drinken uit een flesje.
Drinken aan de borst
Zeer kleine pre-/dysmaturen kunnen nog geen voeding via de mond nemen, maar krijgen sondevoeding. In de sonde zit bij voorkeur moedermelk. Zodra zelfstandige voeding mogelijk is, is dit het liefst borstvoeding indien de moeder beschikbaar is. Aan de borst drinken is niet vermoeiender dan uit de fles. Dit is af te lezen aan de veel betere vitale functies tijdens de borstvoeding. Toch worden kindjes aan de borst vooral in het begin snel moe en zijn ze nog niet in staat de borst lang genoeg te stimuleren om een volledige voeding te krijgen. Ze hebben dus hulp nodig. De makkelijkste manier is bijvoeden aan de borst. Dit kan met hulp van een hulpset of een spuitje met na de voorgaande voeding afgekolfde melk. Als bijvoeden aan de borst geen optie is kan er eventueel worden nagevoed met een cupje. Bij een kleine pas beginnende baby is het nog belangrijker om heel vaak kleine voedingen aan de borst aan te bieden. Het kleine maagje kan hier beter mee overweg en het is minder vermoeiend. Als de moeder niet beschikbaar is kan de baby ook worden gevoed met een cupje. Maar liefst is moeder zo veel mogelijk bij haar kind om het te leren kennen, te verzorgen en te voeden.