Griep, verkouden, diarree, overgeven
30 mei 2022Immunologie van moedermelk
30 mei 2022Vraag
Ik heb ontzettend pijnlijke tepels. Ze zien er ook rood uit en glimmen een beetje. De pijn voelt echt alsof er met spelden in mijn borst gestoken wordt. Tijdens het voeden is het ergst, maar ook tussen het voeden door heb ik zo’n stekende pijn. Volgens de kraamverzorgster ligt mijn dochtertje goed aangelegd. Zij laat wel regelmatig los tijdens het voeden. Ik heb gehoord dat het spruw zou kunnen zijn, maar dan moet mijn dochter toch ook verschijnselen hebben? En wat kan ik eraan doen?
Antwoord
De verschijnselen die je bij jezelf opnoemt, kunnen zeker op spruw duiden. Spruw kan ook voorkomen zonder dat jouw dochter duidelijke verschijnselen heeft. Zichtbare verschijnselen bij jouw dochter die op spruw zouden kunnen duiden zijn witte plekjes in haar mondje die je niet kunt wegvegen, of luieruitslag. Het regelmatig loslaten, zoals jij beschrijft, kan ook een teken van spruw zijn. De melk in haar mondje geeft een onprettig, misschien zelfs wat pijnlijk gevoel waardoor zij loslaat.
Spruw is een schimmelinfectie die goed te behandelen is. Het is daarbij belangrijk dat je jezelf en je dochter tot twee weken nadat de symptomen verdwenen zijn nauwkeurig behandelt. Er zijn verschillende soorten medicijnen die op verschillende wijze kunnen worden toegediend. Je huisarts kan deze medicijnen voorschrijven. Vaak worden moeders met een crème behandeld die op de tepel moet worden gesmeerd. Voor je dochter kun je een orale suspensie of gel krijgen, die je met je vinger of een wattenstaafje in haar mondje moet aanbrengen.
Houd verder de hygiëne goed in de gaten, houd je tepels en borsten droog en verschoon na iedere voeding eventuele zoogkompressen. Gebruik bij voorkeur katoenen beha’s en zoogkompressen en was die op 60 graden. Als je zaken als een speen, kolf of tepelbeschermers gebruikt, kook die dan dagelijks 20 minuten uit.
Spruw kan hardnekkig zijn of de klachten kunnen weer terugkeren. Probeer dan na te gaan of je lang en nauwkeurig (alle besmette plaatsen, alle besmette personen) genoeg behandeld hebt. Heb je voldoende ondersteunende maatregelen genomen?
Soms is het nodig om langer te behandelen, soms kan ook met de huisarts overlegd worden of er een ander middel gebruikt kan worden.