Nieuwe inzichten rond vitamine D in moedermelk
30 mei 2022Je melk laten toeschieten als je gaat afkolven of voeden
30 mei 2022Sommige borstvoedende moeders ervaren tijdens het toeschieten van de melk een dysforisch gevoel. Dysforisch is het tegenovergestelde van euforisch en betekent dat de moeder zich somber en teneergeslagen voelt. Het dysforische gevoel komt opzetten vlak voor of tijdens het toeschieten van de melk. Na het toeschieten ebt het gevoel weer weg. Er is geen sprake van depressie of postpartumdepressie. Een dysforische toeschietreflex kan een bestaande depressie echter wel versterken.
Het dysforische gevoel tijdens het toeschieten van de melk manifesteert zich meestal tussen de tweede en twaalfde dag na de bevalling. De mate van dysforie kan variëren. Sommige moeders ervaren een milde dysforie, anderen hebben ernstige tot zeer ernstige dysforie. De negatieve gevoelens zijn altijd naar zichzelf gericht, zelden naar de baby toe.
Men vermoedt dat bij sommige moeders het vrijkomen van prolactine aan het begin van een voeding een overmatige verlaging van het dopaminegehalte in de hersenen tot gevolg heeft. Een laag dopaminegehalte zorgt voor een gevoel van dysforie.
Niet alle moeders voelen de melk toeschieten als ze net beginnen met borstvoeding geven. Daardoor is het extra lastig een verband te leggen tussen het dysforische gevoel en het toeschieten van de melk. Als de moeder beschrijft dat zij meerdere malen per dag zich ‘zomaar ineens’ rot voelt, kan de zorgverlener dan ook alert zijn op een dysforische toeschietreflex.
Doorvragen kan helderheid geven en opluchting voor de moeder. Voor de meeste moeders is kennis van het fenomeen voldoende om hen gerust te stellen. Het geeft hun het vertrouwen dat het niet aan hen ligt, dat ze niet gek zijn geworden.
Het is niet bekend hoeveel moeders een dysforische toeschietreflex hebben. Alles wat er tot nu toe over bekend is, komt uit beschrijvingen van moeders, borstvoedingsvrijwilligers en lactatiekundigen. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Bron:
- Heise, A. Website met D-mer uitgebreide informatie en links naar publicaties. Geraadpleegd op: http://d-mer.org