Te weinig melk – oplossingen
30 mei 2022Borstontsteking: hoe ga je er mee om
11 januari 2023Als je borstvoeding geeft kan het een tijd duren voordat je cyclus weer op gang komt. Bij sommige moeders is dat al vrij snel na de bevalling, maar het kan ook langer duren voordat je weer menstrueert. Als je cyclus weer op gang komt kun je dat merken aan je productie, de gevoeligheid van je tepels en aan het drinkgedrag van je kind. Sommige moeders merken duidelijk dat het geven van borstvoeding rondom de eisprong en de menstruatie wat minder lekker loopt. De hormonen die zorgen voor de vruchtbaarheidscyclus hebben invloed op de borstvoeding.
Waar kun je tijdens die periode last van hebben?
– gevoelige, pijnlijke tepels
– gespannen en gevoelige borsten
– een verminderde toeschietreflex
– een dip in de melkproductie
– veranderde smaak van de melk
– veranderde lichaamsgeur van de moeder
Sommige baby's drinken hierdoor wat onrustiger. Ze kunnen ongeduldig worden wanneer de melk niet snel genoeg toeschiet of minder hard stroomt. Sommige moeders verdragen het drinken aan de borst minder goed rond deze tijd.
Niet alle moeders ervaren problemen tijdens de eisprong en menstruatie. Soms zijn de problemen er alleen de eerste keer als de menstruatie terugkeert. Maar er zijn ook moeders die steeds problemen blijven ervaren tijdens de eisprong en/of menstruatie.
De problemen zijn van voorbijgaande aard. Vaker voeden zal de melkproductie gemakkelijk in twee à drie dagen weer verhogen. Goed letten op het aanhappen van de baby en op een ontspannen voedingshouding helpt om het drinken minder gevoelig te maken. Ontspanningstechnieken kunnen daar ook bij helpen.
Sommige moeders geven aan dat calcium- en magnesiumsupplementen kunnen helpen om de terugloop van de melkproductie te beperken. Calcium en magnesium zitten ook in ons dagelijks dieet. Calcium bijvoorbeeld in zuivelproducten of uit botten getrokken bouillon.
Over de juiste dosis van supplementen is contact met een arts raadzaam. Een te hoge dosering van zowel calcium als magnesium kan bijwerkingen geven.
Sommige moeders hebben baat bij het slikken van teunisbloemoliecapsules om de gevoeligheid van de tepels rondom de ovulatie te beperken. Ook hierbij is het raadzaam contact met een arts op te nemen over de dosis.
Bronnen:
– LLL-brochure: ‘Pijn bij borstvoeding’
– LLL-brochure: ‘Seksualiteit en vruchtbaarheid’
– LLL-boek: ‘Borstvoeding, compleet handboek voor ouders’
– LLL I-boek: Womanly art of breastfeeding 2010, p.193
– Kellymom: http://kellymom.com/ages/older-infant/sorenipples-older/
– The Nursing Mothers Herbal, door Sheila Humphrey, 2003