Stoppen als je een oudere baby, peuter of kleuter aan de borst hebt
30 mei 2022Borstvoeding tijdens de feestdagen
30 mei 2022Door verschillende oorzaken kan het gebeuren dat je melkproductie ineens een stuk minder is. Welke maatregelen kun je nemen om je melkproductie te verhogen?
1. Vaak voeden
Vaak en net zo lang voeden als je baby wil. Probeer twee tot drie dagen, met veel huidcontact, niets anders te doen dan voeden en rusten. Lijkt je baby niet vaker te willen drinken, leer hier dan meer over hoe je hongersignalen kunt herkennen.
2. Twee of meer borsten
Bied bij elke voeding twee of meer borsten aan. Je baby krijgt dan alle melk die er is en bij iedere voeding stimuleer je beide borsten om meer melk te maken. Wissel van borst zodra je baby minder actief gaat drinken.
3. Effectief drinken
Je kunt goed op de drinktechniek van je baby letten. Drinkt hij effectief? Hoor of zie je hem zuigen en slikken? Heeft hij de borst goed in zijn mond, kan hij het vacuüm goed vasthouden? Lukt het niet je baby effectiever te laten drinken, neem dan contact op met een LLL-leidster of lactatiekundige IBCLC. Gebruik je een tepelhoedje? Controleer dan of je die wel goed gebruikt of schakel hulp in om je baby van het tepelhoedje af te wennen.
4. Nachtvoedingen
Het (her)introduceren van nachtvoedingen zorgt er vaak voor dat je productie weer stijgt. 's Nachts produceer je namelijk gemakkelijker meer melk.
5. Borstcompressie
Pas borstcompressie toe. Dit zorgt ervoor dat je baby langer actief aan de borst blijft drinken en meer melk binnenkrijgt.
6. Fopspeen vermijden
Een fopspeen kan de zuigbehoefte van je baby zodanig bevredigen dat hij minder om een voeding komt. Sommige baby’s willen niet goed meer aan de borst drinken als ze regelmatig uit een fles te drinken krijgen of op een fopspeen mogen zuigen.
7. Geen of minder bijvoeding
Is je baby nog geen zes maanden, dan hoef je nog geen vast voedsel aan te bieden. Een fruit- of groentehapje bevat nauwelijks calorieen en vult het maagje wel waardoor er geen plek meer is voor de veel calorierijkere moedermelk. Krijgt je baby kunstvoeding of donormoedermelk erbij, houd daar dan niet opeens mee op. Geef daar geleidelijk minder van, naarmate je melkproductie toeneemt. Houd wel het aantal plasluiers en het aantal keer ontlasting in de gaten. Laat je baby regelmatig wegen zodat je zijn groei nauwlettend in de gaten kunt houden terwijl je de bijvoeding afbouwt.
8. Afkolven
Je kunt gaan afkolven tussen en/of na de voedingen zoda je melkproductie toeneemt. Drinkt je baby (nog) niet effectief genoeg aan de borst, dan kunt je de afgekolfde melk na een borstvoeding aan je baby geven totdat hij in staat is alle voeding zelf uit de borst te drinken. Je kunt de melk geven door te vingervoeden of je baby uit een cupje te laten drinken.
Bekijk ook eens dit filmpje waarin uitgelegd wordt hoe je je kolfopbrengst kunt maximaliseren:
9. Ontspanning en huid-op-huidcontact
Zorg voor rust en ontspanning voor jezelf en je baby. Als je ontspannen en uitgerust bent, schiet je melk beter toe en zal je melkproductie sneller toenemen. Doe niets wat niet hoeft. Slaap als je baby slaapt. Huid-op-huidcontact stimuleert je melkproductie ook. Samen met je baby in bed liggen, veel contact met elkaar hebben, of bijvoorbeeld je baby in een draagdoek bij je houden heeft een positief effect op je melkproductie.
10. Stoffen om te vermijden
Nicotine, cafeïne en alcohol kunnen een negatief effect op de toeschietreflex hebben. Ook bepaalde medicijnen, drugs, of kruiden kunnen effect hebben op de toeschietreflex en zelfs op je melkproductie.
13. Melkproductieverhogende middelen
Als niets van bovenstaande helpt, zou je kunnen overwegen om melkproductieverhogende middelen te gebruiken. Ze geven echter geen garantie op succes en zijn ook niet altijd zonder bijwerkingen.