Stoppen als je een oudere baby, peuter of kleuter aan de borst hebt
30 mei 2022Borstvoeding tijdens de feestdagen
30 mei 2022Voedingsstoffen
Als je zwanger bent zal je lichaam er alles aan doen om je baby zo goed mogelijk te laten groeien. Alle energie en bouwstoffen die je baby nodig heeft, worden via de placenta doorgegeven. Als je daarnaast een ouder kindje borstvoeding geeft, zal je lichaam ook nog enige voedingsstoffen gebruiken om melk aan te maken. Als laatste zorgt je lichaam voor zichzelf. Zolang je voldoende gevarieerd en gezond eet en drinkt, zal je als moeder geen tekorten oplopen.
Verminderde productie
Zwangere, voedende moeders merken vaak dat hun productie minder wordt in de loop van de zwangerschap. In sommige gevallen komt er nauwelijks nog melk. Dit is normaal en komt door de verandering van hormonen. Wanneer je kindje nog erg jong is en afhankelijk is van borstvoeding zul je hem waarschijnlijk niet meer volledig kunnen voeden. Eerder afgekolfde moedermelk, donormelk of kunstvoeding kan dan de borstvoeding (deels)vervangen. Een ouder kindje dat vast voedsel eet, zal mogelijk meer ander drinken nodig hebben.
Sommige kindjes vinden het niet erg om aan de borst te blijven drinken ook al komt er weinig of niets uit. Dit noemt men ook wel ‘droogdrinken’. Als de zwangerschap richting het derde trimester gaat zal de melkproductie langzaamaan weer op gang komen. Hoeveel melk er dan is, verschilt per moeder. De smaak van de melk kan ook veranderen bij een zwangerschap. Melk wordt wat geconcentreerder, smaakt iets zouter, en lijkt qua samenstelling meer op colostrum. Dit kan voor sommige kinderen een reden zijn om te stoppen met drinken. Tweederde van de kinderen stopt uit zichzelf met drinken bij de moeder wanneer zij opnieuw zwanger is.
Ongemakken tijdens het voeden
Veel zwangere vrouwen hebben last van gevoelige of pijnlijke tepels tijdens de zwangerschap. Dit kan het drinken aan de borst minder prettig tot uiterst pijnlijk maken. Sommige moeders verkorten de voedingsduur of het aantal voedingen om zo minder last te hebben. Het voeden van je kindje zal op den duur niet meer in iedere houding prettig zijn vanwege je dikke buik. Soms kan de vraag van je kindje om te mogen drinken je enorm irriteren. Dit wordt allemaal veroorzaakt door hormonen. Voor sommige moeders zijn deze gevoelens verwarrend. En ook voor je kind kan het moeilijk te begrijpen zijn dat hij niet meer bij jou mag drinken. Het kan helpen om hier samen met je kind over te praten en uit te leggen waarom het drinken niet meer mag. Het is fijn als je met je kind een alternatief kunt vinden om samen te doen, zoals knuffelen of een boekje lezen.
Harde buiken tijdens het drinken
Bij het drinken aan de borst komt oxytocine vrij. Oxytocine zorgt aan het einde van de zwangerschap – als het kind klaar is voor de geboorte – voor de weeën. Moeders die borstvoeding geven tijdens de zwangerschap krijgen in enkele gevallen tijdens of vlak na het voeden last van harde buiken. Bij een gezonde zwangerschap is dat geen probleem.
Wanneer je bij een vorige zwangerschap te maken hebt gehad met een premature geboorte, of er tijdens deze zwangerschap een risico op vroeggeboorte is, dan kan het zijn dat de gynaecoloog je adviseert om te stoppen met borstvoeden in het laatste deel van je zwangerschap. Het gevaar zou kunnen bestaan dan dat door het drinken van je oudere kindje de baby te vroeg ter wereld komt. Dit is echter niet bewezen. Het kan helpen om je kindje geleidelijk van de borst af te wennen, zodat de overgang minder abrupt zal zijn voor hem.
maart 2015