Stoppen als je een oudere baby, peuter of kleuter aan de borst hebt
30 mei 2022Borstvoeding tijdens de feestdagen
30 mei 2022Colostrum en het op gang komen van de melkproductie
De melkproductie voor je nieuwe baby zal aan het einde van de zwangerschap op gang komen. Die melk is afgestemd op de baby in je buik. Je maakt dan colostrum aan. Het aanmaken van colostrum gaat door tot een aantal dagen na de bevalling. Dan gaat de melkproductie langzaam veranderen, via overgangsmelk, richting ‘rijpe’ moedermelk. Je oudere kindje kan niet het colostrum van zijn broertje of zusje opmaken, er wordt steeds nieuw gemaakt. De nieuwe baby in de kraamtijd eerst de borst laten drinken voordat het oudere kindje mag drinken zorgt ervoor dat de nieuwe baby altijd melk tot zijn beschikking heeft, en hier niet extra hard voor moet werken.
De melkproductie zal – doordat je eerder al een kind aan de borst had – al snel goed op gang komen. De melk die je borsten aanmaken is afgestemd op je baby, maar de hoeveelheid past nu bij twee kindjes. Alleen zal je baby veel minder kunnen drinken dan zijn oudere broer of zus. Vaak wordt gezegd dat je baby als eerste moet drinken aan de borst, om te zorgen dat hij voldoende colostrum binnen krijgt. De eerste paar dagen kan dat zeker handig zijn. Niet omdat het colostrum op raakt, maar om hem onbeperkt de tijd en gelegenheid te geven om goed aan de borst te leren drinken. Als de melkproductie goed op gang komt, vanaf dag drie of vier, kan het vanwege de stuwing soms beter zijn om eerst je oudere kindje te laten drinken aan de borst. De borsten zijn daarna minder vol en gespannen waardoor het voor je baby gemakkelijker wordt om te kunnen drinken.
Afspraken met je oudere kind
Sommige oudere kindjes willen als de baby geboren is net zo vaak aan de borst als hun babybroer of –zus. Terwijl ze eerder misschien nog maar twee keer per dag dronken. Hierover kan je goede, soms tijdelijke, afspraken maken met je oudere kindje.
Afbouwen ouder kind
Na de bevalling ben je meestal of vooral zeer gericht op je baby en kun je het soms niet prettig vinden als je oudere kind (vaak) bij je wil drinken. Ineens valt op hoe groot hij al is. Dit zijn normale gevoelens. Mocht je het voeden van hem nu niet prettig meer vinden en willen afbouwen en stoppen, dan is het fijn om een andere speciale bezigheid met je oudere kind te zoeken.
Samen drinken
Tandemvoeden kan op vele manieren. Je kunt je kindjes na elkaar voeden, maar ook tegelijk. Vaak is het dan handig om eerst je baby goed aan de borst te brengen en daarna je oudere kind een plekje te laten zoeken. Je melkproductie past zich aan op de voedingsfrequentie van je kinderen.
Keuze
Of je wilt of kunt tandemvoeden, hangt af van je oudere kind en van jezelf. Voor sommige moeders en kinderen is een nieuwe zwangerschap een natuurlijk moment om te stoppen met borstvoeden en voor andere moeders is het tandemvoeden een mooi vervolg van de borstvoedingsrelatie.Ongeveer twee-derde van de kinderen stopt met drinken bij een nieuwe zwangerschap. Sommige kinderen zijn er gewoon aan toe om te stoppen met drinken vanwege hun leeftijd en de nieuwe zwangerschap is voor hen dan een natuurlijk moment. Welke keuze je maakt hangt af van je kindje en van jezelf. Het kan fijn zijn om hier met een vrijwilliger van Borstvoedingorganisatie La Leche League over te praten.
maart 2015