Vertraagde melkproductie
30 mei 2022Stille ondervoeding aan de borst
30 mei 2022Vraag van een moeder
Mijn dochter van bijna 17 maanden krijgt nog vrij veel borstvoeding. Zowel overdag als 's nachts ongeveer vier keer. Sinds ze één jaar is krijgt ze om elf ‘s avonds de laatste voeding. Ze slaapt dan tot ongeveer drie uur en vervolgens komt ze elk uur tot zeven uur 's morgens. Ik dacht dat dit vanzelf wel over zou gaan maar het duurt nu wel lang. Ik heb al geprobeerd om haar water te geven, maar dan wordt ze heel boos. Ze gaat niet meer slapen voordat ze de borst heeft gehad. Hoe kunnen we haar wat langer in de vroege ochtend laten slapen, want we worden er erg moe van.
Te druk overdag
Veel moeders die een kindje tussen een en twee jaar hebben, merken dat het juist weer veel 's nachts wil drinken. Ze lijken al zo groot, lopen en beginnen te praten, kunnen al zelf spelen en de wereld ontdekken. Ze hebben het er heel druk mee en verbruiken zowel lichamelijk als geestelijk heel veel energie. Veel kindjes gunnen zich overdag soms niet genoeg tijd om te drinken of te eten. Ze zijn veel te druk met spelen en ontdekken. Dat halen ze dan ’s nachts in. Ze hebben dan dus gewoon echt honger. Je kunt proberen om overdag vaker de borst of vaste voeding aan te bieden. Het aanbieden van vast voedsel kun je doen op momenten dat je zelf ook iets gaat eten. Zien eten doet eten, dus maak er samen iets gezelligs van.
Ervaringen verwerken
Er zijn ook kindjes die 's nachts de ervaringen van overdag verwerken. Een slokje bij mama helpt daar natuurlijk heel goed bij. Je kunt eens proberen of je hand op haar buikje leggen of over haar buik of ruggetje wrijven, een vertrouwd slaapliedje zingen of neuriën haar dezelfde geruststelling geeft als het drinken aan de borst; gewoon even laten weten dat je er nog bent. Wie weet valt ze dan wel weer in slaap.
Dag en nachtritme
Misschien is je dochter overdag juist helemaal niet zo actief of slaapt ze juist dan veel. Dan gebruikt ze de vroege ochtenden misschien wel om te spelen en ontdekken. In dat geval kan het helpen om te proberen je kind overdag wat actiever te laten zijn, waardoor het ’s nachts meer en beter slaapt.
Behoefte aan contact
Soms is er niets aan te doen dat een kindje ’s nachts vaak wakker wordt. Baby's en kleine kinderen hebben nu eenmaal zowel overdag als 's nachts veel behoefte aan warmte en menselijk contact. Daar voelen ze zich lekker bij, waardoor ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Borstvoeding is een hele gemakkelijke manier om in die behoefte te voorzien: het biedt automatisch veel menselijke warmte. Dat maakt dat je kind zich veilig voelt en geleidelijk die dringende behoefte kan ontgroeien. Het ene kind heeft daar meer tijd voor nodig dan het andere.
Minst vermoeiende oplossing
Niettemin kan het heel erg vermoeiend zijn als je kindje ’s nachts telkens weer wakker wordt en wil drinken. Veel moeders merken dat als ze hun kindje bij zich in bed nemen, ze veel minder moeite hebben met de nachtelijke voedingen; ze hoeven er ten slotte niet helemaal hun bed voor uit. Dichtbij elkaar in de buurt slapen, zorgt er bovendien voor dat de slaapcycli van moeder en kind op elkaar afgestemd raken. Wordt je kind onrustig, dan ben jij ook net in lichte slaap. Je kunt dan veel gemakkelijker weer in slaap vallen na het voeden.
Langste ruk slaap
Ook is het zo dat de meeste kindjes de langste ruk slaap aan het begin van de nacht maken. Dus misschien is het een idee om na de laatste voeding van elf uur gelijk met je kindje naar bed te gaan. Dan pak je al vier uur onafgebroken slaap.
Positieve kanten
Probeer ook de positieve kanten te vinden. 's Nachts in het donker en de kou met zo'n klein hummeltje lekker warm tegen je aan. Zie het niet uitsluitend als een last maar geniet er ook van. Ze zijn maar zo kort klein.