Diabetes
30 mei 2022Pijnlijke tepels – Spruw
30 mei 2022Vruchtbaarheid
Het geven van borstvoeding kan ervoor zorgen dat de eerste menstruatie langer uitblijft. Moeders die het eerste halfjaar volledig voeden en ook na die tijd de borst blijven aanbieden, worden gemiddeld na ongeveer veertien maanden weer ongesteld. Wanneer dat precies gebeurt is onzeker. In ongeveer 20 procent van de gevallen wordt de eerste bloeding net als anders voorafgegaan door een eisprong. Je bent dan dus vruchtbaar zonder dat je het weet. Het is daarom verstandig om op tijd na te denken over anticonceptie. Het geven van borstvoeding is alleen onder strikte omstandigheden een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Wanneer de menstruatie eenmaal is teruggekeerd, zorgt het geven van borstvoeding niet voor een verminderde vruchtbaarheid.
Menstruatie
Je menstruatie kan ook invloed hebben op het geven van borstvoeding. Je hormoonhuishouding verandert, je lichaamsgeur kan hierdoor veranderen, de smaak van je melk kan veranderen. Door de verandering van de hormonen kan ook je productie een dip vertonen. Dit alles kan ervoor zorgen dat je baby onrustig is aan de borst. Wanneer moeders dit merken verschilt, maar is meestal van rondom de eisprong tot vlak voor de menstruatie. .
Anticonceptie
Anticonceptie bestaat in verschillende vormen. Denk aan het condoom, het spiraaltje of de pil. Veel anticonceptiemiddelen zijn hormonale middelen die voorkomen dat je als vrouw een eisprong krijgt of voorkomen dat het bevruchte eitje zich kan innestelen.
De hormonen in deze anticonceptiemiddelen kunnen een negatieve invloed hebben op je melkproductie. In de combinatiepil zitten bijvoorbeeld progesteron en oestrogeen. Oestrogeen kan ervoor zorgen dat de melkproductie daalt. De mini-pil bevat alleen progesteron en heeft dit gevolg veel minder. Van een anticonceptiering of een hormoonspiraal wordt minder invloed op de melkproductie gemerkt. Het verschilt per moeder hoeveel effect zij merkt op haar melkproductie. De hormonen die je binnen krijgt via bijvoorbeeld de pil kunnen ook in de moedermelk komen. Er zijn tot nu toe geen negatieve effecten voor de baby aangetoond.
Morning after pil
Mocht de anticonceptie niet hebben gewerkt, ben je een dosis vergeten of gebruikte je nog helemaal niks en heb je toch tijdens je vermoedelijke vruchtbare dagen gevreeën, dan kun je zwanger raken. Als dat (nog) niet de bedoeling is, bestaat de mogelijkheid van het gebruik van de morningafterpil. Er zijn verschillende merken van de morningafterpil op de markt. De pil bevat in een hoge dosis progesteron of progestageen. Omdat de dosis zo hoog is en dit hormoon in de moedermelk kan komen, wordt over het algemeen aangehouden dat, afhankelijk van het merk, een periode van een aantal uur tot een aantal dagen niet kan worden gevoed. De huisarts of apotheker kan je helpen bij deze keuze. Om in de tussentijd de melkproductie in stand te houden is afkolven wel belangrijk. De afgekolfde melk kun je niet meer gebruiken.
Zwangerschapsafbreking
Soms komt een zwangerschap ongepland en onverwacht. Soms komt een zwangerschap precies op tijd, maar zijn de gezondheidsrisico’s voor de moeder of de ongeboren baby zo groot dat ervoor wordt gekozen de zwangerschap vroegtijdig af te breken. In Nederland gebeurt dit voor 24 weken zwangerschap, in België is het afhankelijk van de reden. Vaak wordt gekozen voor (ondersteunende) medicatie. Mocht je over deze medicatie in combinatie met het geven van borstvoeding vragen hebben, neem dan contact op met je arts, apotheker, een lactatiekundige of een LLL-leidster. Hoe langer de zwangerschap duurde voor deze werd afgebroken, hoe groter de kans dat na de beëindiging de melkproductie toch op gang komt. Soms wordt medicatie aangeboden om dit te voorkomen.
Januari 2018