Te weinig melk – oplossingen
30 mei 2022Borstontsteking: hoe ga je er mee om
11 januari 2023Je baby is net wakker, is gevoed en heeft een schone luier. Alles lijkt helemaal goed en toch huilt hij. Waarom is dat nou zo en wat kun je eraan doen?
Van buik naar borst
Negen maanden heeft je baby in je buik gezeten. Nooit was hij alleen. In je buik werd hij gedragen en gewiegd. Er was altijd een rustig suizend geluid om hem heen, en het was er lekker warm.
Na die negen maanden wordt alles ineens anders. Hij krijgt allemaal nieuwe prikkels en indrukken te verwerken. Niet alleen van buiten hemzelf, maar ook van binnen; rommelende darmpjes, een rammelende maag. Wat een overgang, om te huilen.
Alle baby’s hebben hulp nodig bij het wennen aan die overgang van buik naar borst. Waar kan dat beter dan in de armen van moeder, drinkend aan haar borst. Of in de armen van vader of een ander liefdevol familielid. Warmte en nabijheid vormen de basis waarop je baby zijn weg in de wereld gaat vinden.
Pijn en ongemak
Baby kunnen huilen omdat ze moeten poepen of plassen. Ze kunnen huilen van de honger. Ze kunnen huilen omdat ze pijn hebben. Krampjes kunnen pijn doen, een te strakke luier kan pijn doen, fel licht kan pijn doen aan oogjes en harde geluiden pijn aan de oren, of misschien zit er een boertje in de weg wat pijn doet.
Vermoeidheid kan een reden zijn om te huilen. Vaak zijn er nog andere signalen zichtbaar, je baby gaapt, wrijft in de oogjes. Soms lukt het om zelf te gaan slapen, maar vaak ook niet. Even laten drinken aan de borst en de meeste baby’s zijn snel in dromenland.
Huilen bij borstvoeding
Alle baby’s huilen, ongeacht het soort voeding dat ze krijgen. Toch zal men, als een borstgevoede baby veel huilt, al snel denken dat het aan de voeding ligt. Het zou te weinig zijn, of de kwaliteit zou niet goed zijn. Was je al onzeker door het huilen van je baby, dan ben je het na die suggesties helemaal. Maar als je je baby voedt zo vaak hij wil en hij goed aan de borst drinkt, goed plast en poept en goed groeit, hoef je je over je melk geen zorgen te maken.
Veel borstgevoede baby’s zijn aan het eind van de dag onrustig en huilerig. Ze willen dan vaak drinken. Dit wordt ook wel clusteren genoemd. Het beste wat je kunt doen is hieraan toegeven. Organiseer je dagelijkse routine zo, dat je ’s avonds lekker met je baby op de bank kunt gaan zitten of samen op bed kunt wegdoezelen. Het hoort erbij en gaat ook weer over.
Het nut van troosten
Instinctief willen mensen troosten als ze iemand zien huilen, ook als dat een volwassene is. Geruststellend toespreken, een aanraking, vragen wat er is of een bekertje water halen. We hebben het allemaal wel eens, of meerdere keren, gedaan. Maar wanneer een baby huilt, vinden sommige mensen het goed om hem te laten huilen. Hij zou maar verwend raken. Maar waarom zouden we met huilende kinderen anders omgaan dan met huilende volwassenen? De ervaring leert dat als een huilend kind serieus genomen wordt, het eerder gekalmeerd is en stopt met huilen. Hij leert op deze manier emoties reguleren. En hij leert dat anderen er voor hem zijn, of dit nu zijn ouders zijn of de leidster in de opvang. Door deze ervaring ontstaan verbindingen in de hersenen die ervoor zorgen dat een kind basisvertrouwen opbouwt. Bovendien zorgen die verbindingen ervoor dat hij op latere leeftijd juist beter met stressvolle situaties kan omgaan.
Hoe troosten?
Voor een borstvoedende moeder is de eenvoudigste manier van troosten: de borst aanbieden. Een slokje borst of een flinke voeding kan wonderen doen. Wil je baby niet aan de borst, dan kunnen de volgende manieren misschien helpen: rechtop houden, rondlopen, dragen in de arm of in een draagdoek, schommelen, liedjes zingen of neuriën, rustig tegen je baby praten. Ben je te moe en gespannen om je baby te troosten, geef hem dan gewoon aan een ander vertrouwd iemand. Je hoeft het niet allemaal zelf op te lossen. Mensen zijn er om elkaar te helpen.
Als troosten niet werkt
Soms blijft een baby huilen, wat je ook probeert om hem te troosten. Je kunt je hierdoor erg machteloos voelen. Wanneer je daarnaast uit je omgeving ook nog adviezen krijgt waar je je niet fijn bij voelt, kun je je erg alleen voelen staan. Wat kun je dan nog doen?
Zou er een medische oorzaak voor het huilen kunnen zijn? Je kunt dit eens bespreken met een arts die je vertrouwt, die goed kan luisteren en niet meteen komt aanzetten met borstvoedingsonvriendelijke suggesties. Voorbeelden van een medische oorzaak zijn een voedselovergevoeligheid of refluxziekte. Daar is wat aan te doen, zonder dat de borstvoeding daarvoor hoeft te stoppen.
Is je baby misschien overgevoelig voor prikkels? Mensen verschillen en baby’s dus ook. Er zijn introverte en extraverte mensen. De een is snel overprikkeld, de ander gedijt juist bij een drukke omgeving. Misschien dat jouw baby jouw hulp nodig heeft om alle prikkels te verwerken die er op hem afkomen? Door je baby veel te dragen, op je arm of in een draagdoek, filter je als het ware de prikkels voor hem weg. Dragen is iets wat je partner of een ander vertrouwd iemand ook heel goed kan doen.
Tot slot
Alle baby’s huilen, de een meer dan de ander. Als je borstvoeding geeft, leer je de signalen van je kind snel herkennen en erop in te gaan. Een baby die ervaart dat zijn ouders ingaan op zijn behoeften zal meestal minder vaak en minder lang huilen.
Meer informatie kun je lezen op de website van La Leche League International:
http://breastfeedingtoday-llli.org/breastfeeding-the-fussy-baby/