Griep, verkouden, diarree, overgeven
30 mei 2022Immunologie van moedermelk
30 mei 2022Sommige baby's drinken vanaf het eerste moment goed aan de borst; andere baby's hebben er tijd voor nodig. Ook als moeder moet je leren hoe je je baby het beste aan de borst laat drinken. De eerste twee tot zes weken zijn een oefenperiode, waarin jij en je baby op elkaar raken ingesteld.
Je baby kan al veel
Een pasgeboren baby is heel goed in staat de borst te vinden en goed aan te happen. Als je je baby na de bevalling op je blote buik legt, zal hij na een minuut of 20 à 30 zijn handjes naar zijn mond brengen en erop gaan sabbelen. Als je zachtjes tegen zijn voetzooltjes duwt, zal je baby zijn knietjes optrekken en richting borst 'kruipen'.
Als hij ter hoogte van je borst komt en met zijn gezichtje langs de tepel strijkt, draait hij zijn mondje naar de kant waar zijn wangetje wordt geraakt (zoekreflex). Zodra hij de tepel tegen zijn lipjes voelt doet hij zijn mondje wijd open (hapreflex) en richt zijn hoofdje iets op om een zo wijd mogelijke hap te maken. Als hij de tepel tegen zijn gehemelte voelt zal hij de hap borst vacuüm zuigen (zuigreflex), waardoor de melkstroom op gang komt.
Als jij en je baby in de omstandigheid zijn om op deze manier het eerste aanleggen te oefenen, zal je baby bijna altijd meteen goed aan de borst drinken. Hoe minder medisch ingrijpen er tijdens de bevalling is geweest, hoe groter de kans dat het lukt.
Een goed begin
Als je baby goed is aangelegd, kan hij net zo vaak en zo lang aan de borst drinken als hij wil. Daardoor komt de melkproductie goed op gang, en krijgt je baby alle voeding binnen die hij nodig heeft. Bovendien voorkomt een goede voedingshouding en goed aanleggen pijnlijke tepels en andere borstvoedingproblemen. Een goed begin is meer dan het halve werk!
Houding van jezelf en je baby
Zorg altijd dat je goed zit of ligt en je baby goed bij de borst kan. Het hoofdje, nek, schouders, en ruggetje van je baby moeten op één lijn zijn. Zorg dat zijn gezichtje gericht is op de borst, en dat het neusje en mondje tegenover de tepelhof zijn. Je kunt je baby met één arm ondersteunen. Je hebt je andere hand dan vrij om je borst te ondersteunen.
Als je baby zijn handjes tijdens het aanleggen steeds voor zijn mond houdt, kun je proberen de handjes om je borst te leggen.
Je kunt eventueel gebruik maken van kussens of een voetenbankje om je hoofd, nek, armen en benen te ondersteunen.
De borst ondersteunen
Als je met je vrije hand je borst ondersteunt, let er dan op dat je vingers niet op de tepelhof komen, maar erachter, anders kunnen ze je baby in de weg zitten bij het aanhappen. De borst ondersteunen doe je met je duim aan de ene kant en je vingers aan de andere kant van je borst. Je kunt je hand draaien, en zo het ondersteunen aanpassen aan de houding waarin je voedt. Zorg er altijd voor dat het breedste deel van je borst tussen je duim en vingers tegenover de breedte van het mondje van je baby is.
Aanhappen
Als je met je tepel de lipjes van je baby aanraakt doet hij zijn mondje open. Als zijn mondje wijd open is, breng je je baby helemaal naar de borst, zodat hij een grote hap borst in de mond kan nemen. Jonge baby's imiteren gezichtsuitdrukkingen. Je kunt hiervan gebruik maken door tijdens het aanleggen oogcontact te maken met je baby, en 'open' te zeggen, waarbij je zelf je mond wijd open doet, en je tong naar voren steekt.
Als je baby goed aan de borst ligt, dan zijn de lipjes mooi naar buiten gekruld. Bij het onderlipje kun je ook zijn tongetje soms zien liggen. Je kunt ook even het onderlipje zachtjes opzij trekken om het tongetje te kunnen zien. Sommige baby's vinden dat niet zo leuk en laten dan los. Als je baby duidelijk drinkt of klokt, en het voeden geen pijn doet (afgezien van wat steekjes of aanzuigpijn de eerste paar minuten), kun je er bijna wel van op aan dat hij goed aan de borst ligt. Het neusje en kinnetje mogen niet in de borst drukken.
Van de borst gaan
Sommige baby's laten vanzelf de borst los als ze verzadigd zijn. Andere baby's vinden het heerlijk nog wat 'na te tafelen'; ze liggen lekker te slapen aan de borst, maar laten niet los en nemen af en toe nog een teugje.
Wil je je baby van de borst halen, verbreek dan altijd eerst het vacuüm door bijvoorbeeld je pink voorzichtig in het mondhoekje te steken.
Op deze manier kun je je baby ook van de borst halen als het aanhappen niet meteen goed gaat, en het drinken pijn doet. Verbreek het vacuüm en probeer je baby nogmaals aan te laten happen.
Meer informatie en foto's en filmpjes kun je vinden via de website van La Leche League Great Britain:
https://www.laleche.org.uk/comfortable-breastfeeding/
https://www.laleche.org.uk/positioning-attachment/