Griep, verkouden, diarree, overgeven
30 mei 2022Immunologie van moedermelk
30 mei 2022Alle pasgeboren baby’s hebben een verhoogde bilirubineconcentratie in hun bloed tijdens de eerste levensdagen. Bij ongeveer de helft stijgt de concentratie zoveel dat de huid min of meer geel wordt en ook het oogwit geel verkleurt. Deze gele verkleuring is in de meeste gevallen een normaal verschijnsel (normale (fysiologische) geelzucht) en zal vanzelf weer verdwijnen. Een goed borstvoedingsbeleid vermindert de kans op het krijgen van deze vorm van geelzucht.
Ziekte of aandoening
Abnormale of pathologische geelzucht komt minder vaak voor en wordt veroorzaakt door een ziekte of aandoening die de afbraak van rode bloedlichaampjes versnelt of verstoort. Anders dan bij de normale geelzucht wordt de baby vaak al binnen 24 uur geel en kan het bilirubinegehalte erg snel stijgen. Bij abnormale geelzucht is meestal een medische behandeling nodig.
Late geelzucht
De late (borstvoedings-) geelzucht begint pas vijf tot zeven dagen na de geboorte en het kan wel tot tien weken duren voor het helemaal verdwenen is. De oorzaak van late geelzucht is nog steeds niet helemaal bekend. Het lijkt zo te zijn, dat een bepaalde factor in de moedermelk ertoe bijdraagt dat het bilirubine versneld via de darmen van de baby weer in zijn bloed wordt opgenomen. Naar schatting 4% van de gezonde, voldragen pasgeborenen krijgt met deze vorm van geelzucht te maken.
Diverse vormen
Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen welke vorm van geelzucht de baby heeft, omdat de verschillende soorten na elkaar en zelfs tegelijkertijd kunnen optreden. In ziekenhuizen wordt niet altijd verschil gemaakt tussen de diverse vormen van geelzucht, omdat de behandeling wordt bepaald aan de hand van de hoogte van het bilirubinegehalte in het bloed en er minder wordt gekeken naar het type geelzucht. De moeder kan bijna altijd doorgaan met het geven van borstvoeding aan haar baby tijdens de behandeling.
Voor meer informatie over geelzien bestel je onze LLL brochure over dit onderwerp.