Groei – te hard
30 mei 2022Energiebelasting en voordelen borstvoeding voor lichaam van moeder
30 mei 2022Veel vrouwen vinden het prettig om tijdens de borstvoedingsperiode een voedingsbeha te gebruiken. Een voedingsbeha dient voldoende steun te geven, makkelijk te openen en te sluiten cups te hebben en van een ademend materiaal te zijn. Daarnaast heeft een voedingsbeha liefst geen naden die over de tepels lopen.
De juiste maat
Uit onderzoek blijkt dat veruit de meeste vrouwen niet de juiste maat beha dragen. Voor een borstvoedende vrouw is het belangrijk om de juiste maat beha te dragen. Een knellende beha kan problemen geven: op de plekken waar de beha knelt, kun je een verstopt melkkanaal ontwikkelen of zelfs een borstontsteking. Als je herhaaldelijk een verstopt kanaaltje hebt op dezelfde plek, kijk dan eens kritisch naar je beha.
Hoe bepaal je je maat?
Je kunt je maat laten opnemen in een goede winkel of bij een lactatiekundige. Je kunt het ook zelf doen, of laten doen door iemand anders. De maat die je vindt, hoeft niet de maat te zijn die je daadwerkelijk goed past. Dezelfde maat beha van verschillende merken kan wel eens wat ruimer of krapper vallen.
Meet eerst de maat over je borst, ter hoogte van je tepels. Let op dat het meetlint horizontaal loopt om meetfouten te voorkomen. Vervolgens meet je je maat zo hoog mogelijk, maar net onder je borsten.Weer moet het meetlint zo horizontaal mogelijk zijn. Deze maat is de gordelmaat van de beha, het getal (bijvoorbeeld 85 centimeter). Het verschil tussen de eerste en tweede meeting bepaalt de cupmaat. (Bijvoorbeeld 95 – 85 = 10). Voor elke 2,5 centimeter reken je een cupmaat. In het voorbeeld is dat dus: 10:2,5=4, dus je telt vier cupmaten: A, B, C,D. Je komt dan op maat 85D uit. Pas nu een beha met die maat.
Gebruik tijdens het passen zoogkompressen om lekken in de bh te voorkomen. Ben je zwanger, sluit de gordel dan op één van de verste haakjes. Ben je al een tijdje terug bevallen, sluit de gordel dan bij voorkeur op de middelste haakjes. Trek de beha aan, buig voorover en ‘schep’ al je borstweefsel goed binnen de cups. Schud je schouders heen en weer. Kom weer overeind. Breng de bandjes op de juiste maat door ze over je schouder te hangen en dan net sluitend over je arm in te korten. Schuif de bandjes weer op je schouders. Steek je armen recht boven je hoofd en weer terug. Buig nogmaals voorover en kom weer overeind. Bekijk nu in de spiegel hoe je beha zit.
Waar moet je naar kijken?
Kijk of al je borstweefsel in de cups past, nadat je het buigen en strekken hebt gedaan. Let op of er geen bobbels langs de cupranden omhoog komen. Let ook op of er geen stukje borst onder de gordel onder de beha uitkomt. Bij een beugelbeha moet je ook goed op de zijkanten letten: zit je hele borst goed binnen de beugel? Als er ergens bobbels uit de beha komen, probeer dan een grotere cupmaat. Verschillen je linker en rechter borst in maat? Kies dan de cupmaat die bij de grootste borst past. Zet je handen in je zij en kijk of de gordel glad over de huid zit.De gordel mag niet tekenen: dan is de gordelmaat te klein.Ook op de rug moet de gordel goed aansluiten en niet tekenen. Je moet nog makkelijk twee vingers onder de band kunnen krijgen, maar het mag ook niet te los zitten.Trekt de gordel op je rug een stuk omhoog, dus vormt deze een boog in plaats van een horizontale lijn, dan is de gordelmaat te groot. Sluit de beha op andere haakjes, of kies een kleinere gordel maat. Zit de beha niet naar je zin, probeer dan aan de hand van de bovenstaande aanwijzingen een andere maat uit. Probeer ook een beha met dezelfde maat, maar van een ander merk of ander model uit.
Beugel of niet?
Zeker als je grotere borsten hebt kan een beugelbeha erg prettig zijn voor de extra steun. Een goed passende beugelvoedingsbeha kan absoluut geen kwaad. Let wel op in de kraamweek: als je borsten dan nog erg gezwollen zijn, dan kan het beter zijn tijdelijk een beha zonder beugel te dragen. Vraag je kraamhulp of ze een luierbeha voor je wil maken van een katoenen luier en twee navelbandjes (of andere stukken zachte katoen van die maat). Als de stuwing weg is, dan kun je weer gerust een beugelbeha dragen.
En 's nachts?
Sommige moeders vinden het fijn om in de nacht een beha te dragen. Als je dit doet, zorg er dan voor dat de beha nergens knelt. Een beugelbeha is voor de nacht geen goede keus, omdat de beugel dan wellicht vervormt of in je borst gaat drukken. Er zijn beha's die voor de nacht zijn gemaakt: die geven minder steun, maar houden bijvoorbeeld wel de zoogkompressen op hun plaats.
Alternatieven voor een beha als je 's nachts veel lekt:
- Laat je baby regelmatig bij je drinken om lekken te verminderen.
- Slaap met een sluitend hemd met een katoenen luier erin gevouwen over je borsten.
- Slaap in een T-shirt of hemd, maar leg een of twee handdoeken in bed ter hoogte van je borsten.
- Houd doeken bij de hand die je op je vrije borst kunt leggen als je je baby aan de andere kant voedt.
Veel moeders hebben de ervaring dat als ze 's nachts geen beha dragen, het lekken al gauw minder wordt.
Zorg voor de beha
De meeste beha's hebben de langste levensduur, als je ze met de hand wast. Beugelbeha’s kunnen tussen de rand van de trommel en de machine komen als je een voorlader hebt. Als je beha's toch in de machine wast, hang ze dan liever te drogen en droog ze niet in de wasdroger. Een goed aantal beha's om mee te beginnen is drie: één draag je, één zit in de was en één ligt in de kast.