Groei – te hard
30 mei 2022Energiebelasting en voordelen borstvoeding voor lichaam van moeder
30 mei 2022
De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Gedurende die hele maand vasten moslims overdags, van zonsopkomst tot zonsondergang. Het vasten is een van de zuilen van de islam en elke gezonde volwassene wordt geacht zich eraan te houden.
Verbondenheid
Zwangere en borstvoedende vrouwen mogen ervoor kiezen tijdens de ramadan niet te vasten. Toch kiezen velen ervoor om met de hele gemeenschap mee te vasten. Tegelijk met anderen vasten schept onderlinge verbondenheid en is gemakkelijker dan in een andere periode helemaal alleen vasten.
Periode
De periode waarin de ramadan valt, verandert elk jaar. Als de ramadan midden in de zomer valt is het aantal uren waarin niet gegeten of gedronken mag worden, veel groter dan in de winter. Dat kan een overweging zijn om al dan niet mee te doen.
Voeding
Borstvoeding geven en ramadan kunnen goed samengaan. Gedurende de uren tussen het vallen van de avond en de dageraad kun je als voedende moeder voldoende eten om de melkproductie op peil te houden. Moedermelk wordt niet gemaakt van voedsel dat net werd gegeten, maar van de voorraden die in het lichaam zijn opgeslagen.
Vocht
Het kan wel zijn dat je melkproductie daalt als je (ernstig) uitgedroogd raakt. Het is dan ook belangrijk dat je als voedende moeder in de tijd dat je mag eten en drinken voldoende vocht binnen krijgt. Je kunt gespreid over de tijd dat je mag eten en drinken zorgen dat je veel vocht binnenkrijgt. Naast genoeg drinken kun je ook vochthoudend groente en fruit eten. Zo zorg je er voor dat je als moeder niet uitgedroogd raakt.
Vermoeidheid
Je kunt je tijdens het vasten sneller vermoeid voelen als je een baby aan de borst hebt. Het is een heel verschil of je baby nog volledig van moedermelk afhankelijk is, of ook al wat andere dingen eet en drinkt.
Tot slot
Als je twijfelt om tijdens je borstvoedingsperiode mee te doen met de ramadan, dan kun je dat binnen je geloofsgemeenschap bespreken.
Meer informatie kun je lezen op de website van La Leche League International.